Wat is de Parkstadroute


De Parkstadroute is een unieke langzaam verkeersverbinding, omzoomd door groene bermen. De route voert je door unieke landschappen waarbij je ook de regionale cultuur beleeft: van de Romeinse tijd tot de mijnen, van delfstofwinning tot recreatie en groene parken. Een recreatieve afstand van zo’n 34 kilometer door Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld. Maar ook met praktische voordelen voor mensen die op de fiets naar het werk, naar familie of naar huis gaan. Tegelijkertijd is de route de schakel in het internationale netwerk van langeafstand fietsroutes tussen de Duitse Vennbahn en het Belgische Kolenspoor.

Groene bermen

De Parkstadroute krijgt, waar de ruimte ervoor is, aan beide kanten ‘groene bermen’. Er zijn zo’n twintig mengsels van zaden en bloembollen samengesteld die afhankelijk van de lokale bodemsamenstelling en het type landschap worden ingezaaid. Verder worden er hagen en bomen aangeplant.

Unieke uitstraling

De Parkstadroute krijgt een unieke uitstraling. Een uniforme verharding (asfalt en de straatstenen) wordt versterkt door het toepassen van een herkenbare wegmarkering waarmee de route makkelijk te volgen wordt. Op de route worden ook eenduidige pictogrammen en tekstuele verwijzingen naar bezienswaardigheden op en langs de route aangebracht. Deze toepassingen vormen, samen met de groene bermen, de unieke uitstraling.

Points of Interest (POI’s)

Er zijn onderweg allerlei interessante plekken (POI’s): verborgen pareltjes in het landschap. Plekken die een markant punt uit de geschiedenis van Parkstad weergeven en waarin specifieke landschapskarakteristieken worden verwerkt om deze geschiedenis te benadrukken. Het gaat om het Rietpad (Beekdaelen), het Emmapark (Brunssum), het Rondje Groeves (Heerlen), Slot Schaesberg (Landgraaf), de Wilhelminaberg (Landgraaf), Hoeve Nieuw Ehrenstein (Kerkrade) en de Spoortuin (Simpelveld).

Bouw Parkstadroute

De zes gemeenten worden na de aanleg van de Parkstadroute de eigenaar van de Parkstadroute. Zij zijn ook de opdrachtgever voor de bouw ervan. De uitvoering wordt gedaan door aannemer Heijmans Infra B.V. in samenwerking met de Provincie Limburg, IBA Parkstad en de zes gemeenten. Naar verwachting is de volledige route medio 2025 gereed.