Informatie per gemeente


Beekdaelen

De Parkstadroute start in Beekdaelen in Schinnen en loopt langs het nieuw aangelegde Rietpad, één van de ‘points of interest’ langs de route. De Parkstadroute is een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling in Thull, in het verlengde van de ontwikkelingen rond de Alfabrouwerij. De Parkstadroute biedt in Beekdaelen mooie kansen van toerisme en recreatie, waaronder ook de aansluiting op de bestaande Beekdaelenroute.

Brunssum

In Brunssum komt de Parkstadroute vanuit de nieuwe aangelegde tunnel onder de Akerstraat Noord de gemeente binnen en leidt de gebruiker langs de Emmaweg. Hier is het mijnverleden omgetoverd in een woonwijk en een groen landschap. Het gebied en het park waar de Parkstadroute doorheen gaat, is de plek waar vroeger de Staatsmijn Emma heeft gestaan. Het Emmapark vormt één van de ‘points of interest'. In het ontwerp van het park zijn sporen van de oude Emmamijn terug te zien. Vanaf het Emmapark leidt de Parkstadroute de gebruiker naar de Brunssummerheide.

Heerlen

In Heerlen komt de Parkstadroute langs vijf verschillende soorten landschap: het stedelijk gebied van Hoensbroek op de oude spoordijk, oftewel het oude Mijnspoor, het Heidserpark waar vroeger bruinkoolwinning plaats vond, het Natura2000 gebied de Brunssummerheide, het zilverzandwinningsgebied bij Sibelco en het traject ter hoogte van het Miljoenenlijntje.

Kerkrade

Vanaf de Anstelvallei met Hoeve Nieuw Ehrenstein loopt de Parkstadroute door het stedelijk gebied tot aan het Discovery Museum. De verbinding met Vie – leven in beweging en het stadscentrum met HuB. Kerkrade zorgt voor veel kansen als het gaat om toerisme. In Kerkrade wordt het ‘point of interest’ aangelegd bij Hoeve Nieuw Ehrenstein.

Landgraaf

In Landgraaf komt bij de Heerlenseweg/Melcherstraat meer groen en ruimte tussen de weg en het fietspad. Een deel van de Melcherstraat wordt daarnaast ingrijpender aangepast. Ter hoogte van de rotonde bij de Melcherstraat/Einsteinstraat komt een brug. Bij de Wendelstraat loopt de Parkstadroute over een grasveld. Het Point of Interest in Landgraaf wordt Slot Schaesberg.

Simpelveld

In de nabijheid van de stationsomgeving in Simpelveld is het eind/beginpunt van de Parkstadroute. Het oude stationsgebouw vormt het kloppend hart van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Dit gebied wordt uitgebreid met een spoortuin, het ‘point of interest’ in deze gemeente.