Informatie per gemeente


Beekdaelen

De Leisure Lane start in Beekdaelen in Schinnen en loopt langs het nieuw aangelegde Rietpad, één van de ‘points of interest’ langs de route. De Leisure Lane is een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling in Thull, in het verlengde van de ontwikkelingen rond de Alfabrouwerij. De Leisure Lane biedt in Beekdaelen mooie kansen van toerisme en recreatie, waaronder ook de aansluiting op de bestaande Beekdaelenroute.

Brunssum

In Brunssum komt de Leisure Lane vanuit de nieuwe aangelegde tunnel onder de Akerstraat Noord de gemeente binnen en leidt de gebruiker langs de Emmaweg. Hier is het mijnverleden omgetoverd in een woonwijk en een groen landschap. Het gebied en het park waar de Leisure Lane doorheen gaat, is de plek waar vroeger de Staatsmijn Emma heeft gestaan. Het Emmapark vormt één van de ‘points of interest'. In het ontwerp van het park zijn sporen van de oude Emmamijn terug te zien. Vanaf het Emmapark leidt de Leisure Lane de gebruiker naar de Brunssummerheide.

Heerlen

In Heerlen komt de Leisure Lane langs vijf verschillende soorten landschap: het stedelijk gebied van Hoensbroek op de oude spoordijk, oftewel het oude Mijnspoor, het Heidserpark waar vroeger bruinkoolwinning plaatsvond, het Natura2000 gebied de Brunssummerheide, het zilverzandwinningsgebied bij Sibelco en het traject ter hoogte van het Miljoenenlijntje.

Kerkrade

Vanaf Ehrenstein loopt de Leisure Lane door het stedelijk gebied tot aan Cube/(voormalig) Continium. De verbinding met het Center Court (dat op dit moment gebouwd wordt) en het Centrumplan zorgt voor veel kansen als het gaat om toerisme. Verder loopt het tracé door een tunnel die in 2018 nieuw bestraat is. In Kerkrade wordt het ‘point of interest’ aangelegd bij de Waterboulevard, Cranenweyer-Nieuw Ehrenstein.

Landgraaf

In Landgraaf komt bij de Heerlenseweg/Melcherstraat meer groen en ruimte tussen de weg en het fietspad. Een deel van de Melcherstraat wordt daarnaast ingrijpender aangepast. Ter hoogte van de rotonde bij de Melcherstraat/Einsteinstraat komt een brug. Bij de Wendelstraat loopt de Leisure Lane over een grasveld. Het Point of Interest in Landgraaf wordt Slot Schaesberg.

Simpelveld

In de nabijheid van de stationsomgeving in Simpelveld is het eind/beginpunt van de Leisure Lane. Het oude stationsgebouw vormt het kloppend hart van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Dit gebied wordt uitgebreid met een spoortuin, het ‘point of interest’ in deze gemeente.